SILAT GAYUNG FATANI

Monday, February 7, 2011

Sejarah penubuhan Seni Silat Gayung Fatani Malaysia..............

History of Seni Gayung Fatani Malaysia
Seni Silat Gayung Fatani Malaysia originally came from the State of Patanni, a Malay State in the Southern of Thailand. It was first brought to Kedah in Malaysia in 1840 by Syeikh Abd. Rahman, a Malay man from Patanni. Later his son Tok Yah Ramli expanded this style. Another student from Syeikh Abd. Rahman was Pak Teh Mat Ali who taught this style to Pak Andak Embong.
Pak Andak Embong taught this style to Tuan Haji Anuar in 1965. Tuan Haji Anuar now is the Guru Utama PSGFM (Grand Master). In 1974, Cikgu Abd. Rahman learnt this style from Tuan Haji Anuar. This style is considered a classic Silat in Malaysia, that still maintain its traditional lessons, besides adding modern system. This club was registered under the Goverment`s club act in 1976. This style is the combination of the art that consist of soft and meaningful movement together with traditional music besides the beladiri techniques against weapon (close range fight).


-----------------------Sejarah penubuhan Seni Silat Gayung Fatani Malaysia

Seni Silat Gayung Fatani berasal dari sebuah kerajaan Melayu lama diselatan Thai yang dikenali Pattani. Ia pertama kali dibawa dan diperkenalkan di Kedah pada 1840 oleh Syeikh Abdul Rahman yang berasal dari wilayah Pattani. Ilmu ini kemudian diturunkan kepada anaknya Tok Yah Ramli. Syeikh Abdul Rahman juga mengajar kepada beberapa anak muridnya yang dikenali Pak Teh Ali. Pak Teh Ali kemudian menurunkan ilmu ini seterusnya kepada Pak Andak Embong.

Pak Andak Embong pula kemudian menurunkan ilmu kepada Tuan Haji Anuar pd 1965. Tuan Haji Anuar sekarang ini juga dikenali pewaris terkini, Guru Utama Persatuan Seni Silat Gayung Fatani Malaysia PSSGFM. Pada 1974 Cikgu Abd Rahman kemudian mempelajari silat ini dan didaftarkan sebagai pertubuhan rasmi dibawah akta pertubuhan. Seni Silat Gayung Fatani merupakan kombinasi antara silat yang turut diiringi muzik tradisional. Gabungan kesenian dengan teknik beladiri menjadikan Seni Silat Gayung sebagai satu bentuk persilatan melayu lama yang menggabungkan teknik tempur jarak dekat & bersenjata


translations by enCoRE
sazeryus posted at 26-5-2006 17:05
[align=center]MENGAPAKAH   SENI   SILAT    DIANGGAP  SEMPURNA ?[/align]
[img]http://images.ryuslee.multiply.com/image/1/photos/2/1200x120/15/silat_USA_sheild.jpg?et=vmCkYKbWGvWLDfSvrRU7Aw[/img] (Hari tu ader buat gambar rajah yg sebenar tapi ,dah terdelete la.....)

RAJAH : KESATRIAAN FATANI

  HURAIAN AMALAN
         Amalan Kesatrian ini diambil dari Perguruan Seni Silat Gayung Fatani Malaysia dan amalan ini merupakan pengisian dan amalan penting bagi membina diri seorang PESILAT . Rajah berbentuk bulat merupakan lambang kesatuan dan kekuatan ilmu persilatan Melayu . bentuk 3 segi dihubungkan dengan kemantapan dan sesempurnaan didalam ilmu persilatan . Didalam rajah terdapat 3 lilit bulatan dan 3 tiga segi .

        Di dalam bulatan kaedah /teknik terdapat 3 perkara iaitu langkah , serang , bela . 3 perkara ini merupakan asas pembentukan isi silat . Tanpa salah satu daripadanya Silat tersebut tidak sempurna atau mudah goyah . Keadaan ini dapat diumpamakan seperti sebilah keris iaitu mempunyai hulu , sarung , dan mata . Sarung keris untuk menyimpan , mudah dibawa , keselamatan menyembunyikan ketajaman dan tuah keris dari mata musuh . didalam silat terdapat langkah yang menjadi penggerak , pelindung dan teknik untuk melaksanakan sesuatu serangan  . Serangan merupakan senjata silat , sama ada tanpa senjata atau bersenjata dapat diumpamakan sebagai hulu keris yang menjadi tempat berpegang  ketika menikam  .

        Setiap serangan yang baik memerlukan pembelaan seperti elakan tangkisan dan sambutan yang mantap untuk memusnah kan serangan lawan .

        Bulatan kedua iaitu Bulatan Seni . Bulatan Seni meliputi perkara Wiraga (sikap/ gerak) , Wirama (irama) , dan Wirasa(citarasa) . 3 perkara ini membentuk erti seni dalam seni silat .

        Wiraga ialah gaya penampilan silatnya dan wiraga kerap dihubungkan dengan motif  . Perguruan Seni Silat Gayung Fatani mengasaskan Sikap/Gerak bermotifkan Gerak Solat /Sembahyang dan lambang kalimah seperti berdiri , qiam , doa , takbir , rukok , duduk antara dua sujud , mengambil air sembahyang dan lain-lainnya . Menurut aliran Seni Gayung Fatani pendidikan sikap / gerak Silat amat mempengaruhi pembentukan sikap zahir batin seseorang . Oleh itu bagi menyemai akidah dan nilai Islam  merupakan aspek yang penting dalam perguruannya

        Wirama(irama)  ialah rentak permaianan dan kesinambungan lagu dari bunyi-bunyian yang mengiringi pergerakan silat . terdapat aliran silat yang mengunakan gerakan rentak permainan lembut , lunak dan perlahan . Manakala yang lain pula pantas dan keras serangannya . kedua � dua rentak tersebut adalah baik dan terpulang lah kepada pengamalnya . Mereka yang mahir akan menghasilkan kejayaan dan dapat mengatasi lawan .

        Wirasa (citarasa) adalah perlu didalam penampilan karya seni , khususnya ilmu persilatan . Citarasa yang utama ialah sabar . Bagaimanapun ketika pertunjukan seni , Seni silat menampilkan citarasa yang sesuai debgan tema pertunjukan tersebut . Misalnya ketika menunjukan gaya pertikaman , pesilat harus menunjukkan suasana , rasa gerak , mimik , dan seumpamanya yang mengambarkan pertikaman sebenar .

        Bulatan Amalan Kesatriaan Gayung Fatani ini menunjukkan setiap pesilat harus memiliki 3 perkara yang teratas  Kerohanian dan diikuti dengan amalan hidup iaitu Budaya dan Jihad . Kerohanian dalam silat terbahagi kepada 2 iaitu berlandaskan HAQ(Islam) dengan IMAN & KEBATINAN(Spiritual) tanpa iman yang batil @ bukan Islam . Dalam itu terdapat Kerohanian berbentuk Islam tetapi tercemar dengan amalan syirik , yang tanpa disedari terpesung dari ajaran Islam . Bagaimana pun setiap aliran perguruan Seni Silat mempunyai kerohanian atau kebatinanya .

        Budaya ialah segala bentuk yang sehubungan dengan Seni Silat dan masyarakat misalnya , pakaian empat sedondong seperti seluar , baju , samping , dan tengkolok yang merupakan gabungan antara Budaya dan Pesilat

        Jihad pula merupakan amalan Islam agar membina manusia kearah kesedaran dan matlamat hidup sebagai khalifah Allah di muka bumi ini Seni Silat mengajar seseorang itu menjaga kecergasan diri , kerana kecergasan itu punca segala usaha . Ini bermakna Amalan merupakanperkara penting dalam persilatan . Misalnya amalan senam silat , latihan jurus dan bersilat banyak manfaat dalam meningkatkan prestasi rohani dan jasmani . Gerakerja Seni Silat ada hubungannya dengan kerja harian , berolahraga dan berkeluarga  .Dengan bersilat , seseorang dapat mengembalikan kecergasan selepas melakukan urusan hidup.

        Dipendekan cerita , secara ringkasnya dapatlah dijelaskan mengapakah Seni Silat dianggap sempurna       

       

                      
        (Sumber : Buku PENDEKAR oleh Tuan Haji Anuar Wahab)

Diubahsuai oleh Sazeryus [img]http://images.ryuslee.multiply.com/image/1/photos/2/1200x120/13/gayung%20fatani.jpg?et=WE%2CHEH%2CMwJhWSeBMK02Chw[/img]
anonymous posted at 13-6-2006 12:25
ceritakan serba sedikit mengenai aliran nie...misalnya cara,adab,tertib or yg related...
sazeryus posted at 20-6-2006 17:37
[quote]Originally posted by [i]anonymous[/i] at 13-6-2006 12:25 PM
ceritakan serba sedikit mengenai aliran nie...misalnya cara,adab,tertib or yg related... [/quote]

soalan yang kurang jelas...dengan siapa???:hmm:
tapi....

>untuk memulakan latihan pesilat perlu membaca ummul kitab - al fatihah (wajib) bagi tujuan
  melindungi badan dari kecederaan
>selepas itu buka gelanggang dengan bunga silat dan seterusnya Warm up...   


>pesilat perlu bersih dari sebarang hadas semasa ingin membuat aktiviti kecuali pade bebudak pompuan :nerd:
>semasa besilat  atau sedang berlatih semua pesilat digalakkan  menutup aurat (Islam)

>pesilat tidak boleh mempersendakan lain² jenis aliran silat @ martial art...
>pesilat perlu menghormati gurunya seperti ibu/bapa sendiri....

>bagi pesilat putera dengan petera perlu bersalaman....
>tetapi dengan pesilat puteri hanya perlu hormat... bukan menyembah....

>pesilat perlu merahsiakan ilmu yang telah diajar(bukannya kedekut ilmu) tapi....
  seseorang itu perlulah berusaha sendiri untuk mencari ilmu..lagi pon kalau orang tak tanye
  tak kan nak kecoh²

>pesilat tidak boleh membuat sebarang bunga asas seperti Bunga Mohon Sembah
  secara main² kerana setiap pergerakan ade maksub yang pelu dikaji...
  (apabila kita telah lame mempelajari ilmu itu secara sendirinya ilmu tu kita akan paham rahsia yang tersimpan)

>untuk menutup gelanggang semua pesilat akan membaca al-Fatihah .....
>kemudian akan membuat bunga silat mengikut peringkat masing².....

>last sekali kita orang akan buat bulantan sambil berdiri dan akan bermesyuarat dalam 1 minit ..pastu semua salam dan   
  bersurai apabila Jurulatih bagi koman....[align=center][color=Black][font=Impact][i][size=4]Kata Bersahut Gayung Bersambut[/size][/i][/font][/color][/align]
sazeryus posted at 20-6-2006 19:32
[color=Green][font=Georgia][u][b]KHAS UNTUK PENGUNJUNG SETIA FORUM CARI  [/b][/u][/font][/color]


   Kita akan mengetahui sesuatu perkara itu melalui sejarah�.Benar kata orang sejarah mungkin akan berulang jika kita tidak mengambil apa² iktibar atau kata nasihat dari pada mereka yang berpengetahuan & berpengalaman . Kita semua

tahu bahawa Negara Thailand tidak pernah dijajah pun oleh mana ² pihak Barat , 搈ungkin kerana pemimpinya yang bijak..Tetapi tahukah anda terdapat faktor² sampingan yang tidak diketahui umum.. Mungkin ini dikatakan hanya mitos

semata²卼erpulang untuk percaya atau tidak ..Dikatakan askar Barat yang datang ke Thailang takut @ tidak berani untuk menggangu orang² tempatan disana..saya pun masih tidak mengetahui mengapa ? Ini kerana mitos semata²

Adakah orang disana mengamal kan ilmu hitam?卆tau pon ade makcik ² yang belajar Kuntau atau belajar Karate..Namun, semua ini masih menjadi persoalan sehingga ke hari ini...:tembak:

   Terdapat banyak aliran silat yang ade dinegara kita ..Banyak persatuan ² silat yang konon nya mengakui silat mereka lah yang pertama di Malaysia 卻ilat yang mereka miliki lah silat yang paling hebat..dan itu lah..inilah匩amun adakah anda

tahu apakah silat yang pertama di Malaysia???�.tipulah jika saya mengatakan Silat Gayung Fatani ini adalah silat yang pertama diasaskan di Malaysia..ini kerana saya sendiri pun tidak tahu apakah silat yang pertama di Malaysia�:jeling: Hal ini disebabkan ialah kerana tiada rekod bertulis yang disahkan oleh sesiapa pun..kalau ade pun kita tak boleh mengetahui kebenarannya

   Seni Silat Gayung Fatani Malaysia berasal dari pada sebuah petempatan yang berasal di wilayah bernama PATTANI dekat Thailand sane匘idalam ilmu persilatan ini ,  terdapat beberapa peringkat yang perlu dilalui oleh semua orang yang ingin menjadi PENDEKAR卋erikut merupakan antara silibus yang terdapat berserta ujian yang akan dijalankan�

[u][b]Peringkat Pertama (Putih ke Kuning)[/b][/u]
>Mereka turut digelar sebagai Anak Gelanggang
>Bunga Sembah Peringkat 1
>Jurus Mohon Sembah Peringkat 1
>Jurus Asas
>Buah Pukulan
>Tapak Empat
>Tempur

No comments:

Post a Comment